top of page
  • Foto van schrijverKees Postma

Interview Groot Nieuws Radio, luister terug

Bijgewerkt op: 27 mei 2022

25 april werd ik geïnterviewd door Eunice Nahuis voor het programma Brandstof. Via onderstaande link kun je dit eerlijke en openhartige gesprek nog eens beluisteren.Moet ik voorganger blijven, of mag ik verder trekken? Deze vraag staat centraal in het eerste boek van voorganger Kees Postma. Hij beschrijft het verhaal van zes vermoeide voorgangers die op het vliegtuig stappen om in Ierland een retraite te volgen. Samen maken ze de gekste momenten mee, maar leren ze ook belangrijke geestelijke lessen. In Brandstof is Kees te gast om te vertellen over zijn boek.

Bijzondere bekering

Kees werd niet gelovig opgevoed, maar ging op uitnodiging naar de doopdienst van een vriendin. Alles in de kerkdienst was compleet nieuw voor hem: “Na afloop zei ik tegen mijn vrouw dat we hier nooit meer zouden komen. Maar diep vanbinnen deed het toch iets. Twee maanden later stelde ik voor om na een dienst te gaan. Wel op zondagavond, zodat we de avond ervoor nog naar de kroeg konden. Deze dienst vergeet ik nooit meer. Het ging over kortsluiting of aansluiting hebben met God. Ik wist dat ik kortsluiting had, want ik leefde zonder Hem.”


Op deze avond werd Kees diep geraakt en gaven hij en zijn vrouw hun leven aan Jezus. De mensen om hem heen zagen dat er iets met Kees gebeurd was. Dit zorgde voor mooie en diepe gesprekken. Het verlangen om voorganger te worden ontstond toen hij zijn baan als verzekeringsadviseur inruilde voor een functie bij Athletes In Action. Voor zijn nieuwe baan gaf hij regelmatig presentatie. Daar ervoer hij hoe mooi het is om over Jezus te vertellen. Hij besloot om, naast zijn werk, een studie Theologie te volgen.

De reis van Kees

Als startende voorganger voelde het werk nog als een groot bubbelbad: “Bij elke conferentie, gebedsbijeenkomst en Bijbelstudie was ik te vinden. Het was een prachtige tijd waarin God op bijzondere manieren tot me sprak. Die eerste verliefdheid ging later over in een ‘houden van’ en een stuk verdieping. In die tijd begon het ook wel eens te schuren.”

Dat ging zelfs zover dat zijn bediening als een last begon te voelen. Hij stond op het punt om ermee te stoppen. Deze toch wel zware periode omschrijft Kees in zijn boek met veel humor “De hoofdpersoon herken ik het meest in mijn eigen leven. Hij begint vermoeid aan de retraite en weet niet of hij wel de juiste man op de juiste plaats is.”


Zijn sterke inbeeldingsvermogen helpt Kees in zijn preken, maar ook bij het schrijven van zijn boek. Alle type voorgangers komen voorbij; van de traditionele kerk tot de modernste gemeente. De veelkleurigheid van Gods gemeente vindt Kees heel mooi. Maar het heeft ook iets komisch. De verschillende kenmerken beschrijft hij dan ook met veel humor. Van het strakke pak van de ene voorganger tot het eerste bezoekje aan de kroeg van een ander.

Naast alle humoristische verhalen, zit er ook een rode lijn van geestelijke lessen in het boek. Van tegen de lamp lopen, leer je het meest. Zo leerde Kees ook juist in de moeilijke momenten veel van God. Zijn geloofsleven is door zijn ervaringen heen alleen maar meer gegroeid.
62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Leuk nieuws!

bottom of page